środa, 18 lipca 2018

Gruzja Part 2: Gaumardżos!



Wieczory spędzone przy wspólnym stole, suto zastawionym gruzińskimi potrawami to jedno z moich najmilszych wspomnień z tego kraju. Ich kuchnia jest prosta, tania, doskonale przyprawiona i bardzo sycąca. A udział w gruzińskiej suprze to niezapomniane przeżycie!
***

My favorite memory from my stay in Georgia, I would like to share with you, is definitely spending time together at the table full of traditional Georgian dishes. Their cuisine is simple, cheap, well-seasoned and very filling. Taking part in supra is an unforgettable experience!

Chaczapuri to chyba najpopularniejsze gruzińskie danie. Niby prosty placek ze słonym serem, a jak smakuje! Występuje w kilku odmianach w zależności od regionu. Na zdjęciu chaczapuri adżaruli, charakterystyczne dla nadczarnomorskich okolic Batumi.
(kliknij, aby powiększyć zdjęcie)

Churchele to tradycyjne gruzińskie słodycze, nie wiedzieć czemu porównywane do snickersa. To nawleczone na nitkę orzechy, oblane zagęszczonym sokiem z winogron. Szczerze? Nie polecam :-)

Chinkali to pierożki z nadzieniem mięsnym lub wegetariańskim. Najlepiej smakują z gruzińską lemoniadą o smaku estragonu (lemoniady można zakupić w PL np. w restauracji ''U Gruzina'' we Wrocławiu)
Gruzini często wystawiają swoje wyroby przy drodze. W roli głównej domowa czacza - gruzińska wódka. 

Kult Stalina wiecznie żywy - taką czaczę możesz zakupić w Muzeum Stalina w Gori.

Lokalny koloryt na gruzińskim bazarze. 




Gruzja to najstarszy region winiarski świata. Wino wytwarza się tutaj od prawie 8000 lat. Nie mogło więc zabraknąć degustacji w jednej z winiarni w Kachetii - Winary Khareba. Kachetia to obszar, na którym rośnie 70% gruzińskiej winorośli. Najważniejsze szczepy winorośli w Gruzji to Rkatsiteli i Saperavi.

Tradycyjna metoda wytwarzania gruzińskiego wina jest unikalna i różni się od europejskiej. Wino zakopywane jest w ziemi w  ogromnych glinianych naczyniach, tzw. kvevri i może być przechowywane nawet kilkadziesiąt lat.


W odróżnieniu od metody europejskiej, do kvevri, oprócz wyciśniętego soku z owoców wkłada się również pestki, skórę oraz szypułki i wszystko to razem fermentuje, co nadaje winu niepowtarzalny smak. Gruzińska metoda wytwarzania wina znalazła się na liście Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. 

Gruzińska supra u Gospodarzy - tony jedzenia, litry wina, gruzińska muzyka narodowa, tamada, toasty za Boga i polsko-gruzińską przyjaźń - tego się nie da opisać, to trzeba przeżyć! 

Supra to coś więcej niż po prostu kolacja, to uczta dla ducha i dla ciała, mająca ściśle określone zasady i rytuały. To sposób spędzania wolnego czasu przez Gruzinów i umacniania więzi międzyludzkich. 

Gruzińska supra w zeszłym roku również znalazła się na liście Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Więcej o suprze możesz przeczytać TUTAJ


2 komentarze:

  1. Ta kultura jest mi całkiem obca, ale te kolory na Twoich zdjęciach i ten klimat już mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę polecam gruzińską kuchnię!🙂 pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń